1. Mistä muodostuu hääkuvauksen hinta?

Hääkuvaus koostuu asiakkaalle näkyvästä osasta (itse kuvaaminen häissä, palaverit yms.) ja näkymättömästä osasta. Näkymättömään työhön lasketaan esimerkiksi kuvauspaikkojen suunnittelu sekä muu selvittelytyö, mikä liittyy kuvaukseen olennaisesti. Myös sähköposteihin vastaaminen ja vastaava työ ovat asiakkaille yleensä näkymätöntä ajankäyttöä.

 

Hääpäivän jälkeiseen editointityöhön voi helposti kulua saman verran aikaa mitä on käytetty itse kuvaamiseen. Tämä tietysti riippuu kuvaajan rutiineista ja kokemuksesta. Tällöin kymmenentuntinen ’’keikka’’ voi oikeasti olla jopa 20 tuntia pitkä kokonaisuudessaan. Alla olevasta kuvaajasta voi nähdä vielä tarkemmin millä perusteilla hääkuvauksia hinnoitellaan(esimerkkilaskelmassa hääkuvauksesta, jonka hinta 1290€).

haakuvaajanpalkka-22. Kuinka aikaisin hääkuvajaa kannattaa varata?

Kesäsesonki on monilla hääkuvaajilla kiireinen. Sesonki koostuu n. 12 lauantaista (yleisin hääpäivä), joten se täyttyy aika nopeasti. Vuosi etukäteen ei ole yhtään liioiteltu toiminta-aika.

 

3. Haluaisimme hääpotretit hääpäivänä, mutta emme osaa päättää kannattaako ne ottaa ennen vai jälkeen kirkon/vihkimisen?

Molemmissa on omat puolensa. Jos hääpari ei halua nähdä toisiaan ennen vihkimistä, on valinta selvä. Jos sillä taas ei ole väliä, niin suosittelen kuvien ottamista ennen vihkimistä. Näin hääpäivän kulku on jouhevaa vihkimisen jälkeen ja vieraiden ei tarvitse odottaa hääpotrettien kuvaamisen ajan eikä kuvaajalle tule liiallinen hätä hääpotrettien ottamiseen. Eikä riisinheittämisen jäljiltä tarvitse nyppiä jyviä hääparin hiuksista kuvauksia varten 😉

 

4.Kuinka kauan kannattaa varata aikaa hääpotretteihin?

Hyväksi todettu aika on n. 1h-1h30min. Valitettavan usein käy kuitenkin niin, että hääpalaverissa sovittu aika kutistuu puoleen ja lopuksi tulee kiire potrettien kanssa. Kaikista reiluinta on sopia realistinen aika, jotta myös kuvaaja osaisi varautua hääpotretteihin. Viralliset potretit ovat kuitenkin yksi tärkeimmistä hääkuvauksen osa-alueista päivän aikana.

 

5. Onko morsiamen valmistelujen kuvaaminen olennaista hääkuvauksessa?

Ehdoton kyllä! Valmistelujen aikana on aivan täydellinen tilaisuus kuvata yksityiskohtia hääkimpusta, sormuksista ja muusta rekvisiitasta. Morsian ja kaaso(t) pääsevät myös hieman tutustumaan valokuvaajaan, mikä auttaa myös loppupäivän kuvauksessa – kaikkia osapuolia.

Itse tykkään kuvata myös morsiankuvia valmistelujen päätteeksi ja niistä on pidetty erittäin paljon.

 

6. Mikä merkitys on hääkuvauspalaverilla?

Dokumentaarinen hääkuvaus on pitkä ja tarkkaa suunnittelua vaativa prosessi, ainakin valokuvaajan osalta. Palaverilla on suuri vaikutus siihen, kuinka hyvin valokuvaajalla on mahdollisuus varautua päivän kulkuun. Lisäksi ainakin itselleni on tärkeää tavata hääpari tai edes toinen heistä ennen kuvausta, jotta pääsisin tunnustelemaan hääparin toiveita. Erittäin olennainen hyöty on myös siitä, että hääpari pääsee tutustumaan valokuvaajaan henkilönä(onhan hän läsnä parhaimmillaan koko juhlan ajan) ja myös valokuvaaja pääsee tutustumaan hääpariin. On ihan eri asia ilmestyä hääpäivänä kuvaamaan muina miehinä verrattuna siihen, että hääparin olisi tavannut entuudestaan edes kerran.

 

7. Tuleeko hääkuvaajalle varata ruokailupaikka vieraiden joukossa?

Kyllä. Toki tämä voi olla myös neuvottelukysymys, mutta hääkuvaajalle kannattaa varata varsinkin yli kuuden tunnin kuvauksissa ruokailupaikka. Se on hääparin etu monessa mielessä. Valokuvaajan on helpompi työskennellä osana vierasjoukkoa kuin täysin ulkopuolisena henkilönä. Vieraat pääsevät tutustumaan valokuvaajaan ruokailujen aikana ja luonnollisten kuvien ottaminen juhlan aikana helpottuu. Toisaalta ruokailun järjestäminen kuvaajalle paikan päällä ehkäisee myös sen, että kuvaaja pitäisi ’’ruokatauon’’ jossain muualla eli olisi tosiaan osan ajasta pois.

Itse koen sosiaalisena valokuvaajana ruokailun vieraiden kanssa erittäin positiivisena asiana, joka edistää sekä omaa työtäni, että antaa vieraille parhaimmillaan pienen lisän juhlapäivän humuun (kuka nyt ei haluaisi istua valokuvaajan pöydässä ;)) Jotkut valokuvaajat syövät mieluiten keittiössä. Tämä on kuitenkin asia, joka kannattaa selvittää etukäteen.

 

 8. Miten hääkuvaaja plaseerataan?

Kuvaaja kannattaa plaseerata niin, että hänellä on suora näköyhteys tapahtumien keskiöön. Tällöin kuvaaja voi hoitaa työnsä omalta paikaltaan, ilman että häiritsee tapahtumien kulkua ohjelmanumeroiden aikana.

 

 9. Saammeko ’’raaka’’kuvat itsellemme?

Ammattikuvaajat kuvaavat raakakuvia(RAW-format). Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti esitettynä kuvaa, joka on mahdollisimman pakkaamaton kuvatiedosto. Se on olennaista jälkikäsittelyssä eikä niiden luovutus ole siksi mielekästä. Karrikoituna voitaisiin tilannetta verrata siihen, että henkilö tilaisi da Vincilta maalauksen. Da Vinci päättää maalata Mona Lisan ja luovuttaa sen asiakkaalle. Työn saatuaan asiakas kuitenkin muokkaa maalausta oman mielensä mukaan ja asettaa sen näytille. Da Vinci ei välttämättä olisi tyytyväinen 😉 Asiakas saa siis valokuvaajan raakakuvista käsittelemät kuvat, jotka vastaavat valokuvaajan tyyliä ja näkemystä.

Joskus kysytään myös, että saako hääpari KAIKKI kuvat. Voin varmuudella sanoa, ettei monikaan hääkuvaaja luovuta kaikki ottamiaan kuvia. Samasta tilanteesta voi nimittäin olla jopa kymmeniä kuvia. Joskus hääkuvauksen aikana kertyy 3000-4000 yksittäistä valokuvaa, enkä usko kenenkään haluavan niin paljon kuvia, jotka ovat kopioita toisistaan. Hääkuvauksen jälkeen koko kuvasadosta karsitaan  teknisesti epäonnistuneita otoksia ja lopullinen luovutettu kuvamäärä vaihtelee kuvaajasta toiseen. Itse luovutan 8-10h kuvauksesta n.300-400 jälkikäsiteltyä kuvaa.

Untitled-1

10. Mikä on mielestäsi tärkein huomioitava asia valokuvaajassa?

Ehdottomasti tyyli. Kannattaa katsoa valokuvaajien portfolioita ennemmin kuin hintoja. Hääpäivä on aina ainutlaatuinen tapahtuma elämässä ja nimenomaan valitsemallanne valokuvaajalla on suuri vaikutus siihen kuinka ikimuistoisesti päivä on taltioitu.