Hääkuvaajille tulee jatkuvasti mitä tärkeimpiä kysymyksiä hääkuvaukseen liittyen. Usein hääparit pohtivat samoja asioita. Siksi päätin kerätä kasan kysymyksiä suoraan morsiamilta ja vastata niihin julkisesti!

  1. Uhka vai mahdollisuus? Miten valokuvaajat yleensä suhtautuvat sateeseen? Mä jotenkin yritän lohduttautua sillä, että jos sataa, saadaan hyviä kuvia. Mut jos kuvaaja pelkää kalustonsa puolesta, ulkopotretit voivat olla haaste. Millaisia käytäntöjä tässä asiassa on?

Sade on ehdottomasti mahdollisuus! Hääpäivän sää on mitä on eikä sille mahda mitään. Toinen asia on sitten se, että halutaanko hääpäivän tunnelmaa ja säätä maskeerata pois hääkuvista. En neä yhtään syytä miksi niin kannattaisi tehdä.

Ammattikuvaaja on kalustonsa puolesta varautunut myös pienessä tihkusateessa kuvaamiseen. Jos taivaalta kuitenkin putoaa kissoja ja koiria, joudutaan harkitsemaan potrettikuvauspaikkoja tarkemmin.

Potrettikuvaukselle siis kannattaa olla vaihtoehtoinen suunnitelma siltä varalta, että potrettien aikana sataa vettä. Kuvauspaikkoina voi käyttää julkisia katettuja sisätiloja tai vaikkapa juhlatilaa. Pienessä tihkusateessa voi hyvinkin kuvata ulkona ilman mitään erityistä suojaa. Jos kuitenkin halutaan käyttää esim. sateenvarjoa niin itse suosittelen aina läpinäkyvää varjoa, jotta varjo ei peittäisi hääparin kasvoja kokonaan. Varasuunnitelma potrettikuvauspaikan suhteen on hääkuvajan vastuulla ja se kannattaa ottaa puheeksi hääkuvauspalaverissa!

haakuvaaja_omer_acar_helsinki_wedding_photography-19

 

  1. Mistä tunnistaa ammattikuvaajan? Onko kuvaajalla velvollisuus hankkia toinen kuvaaja tilalle, jos itse sairastuu hääpäivänä?

Ammattihääkuvaajan määritelmä on hieman epämääräinen. Suomessa on harvakseltaan valokuvaajia, jotka saavat toimeentulonsa vain hääkuvaamisella. Siksi varsinainen ammattihääkuvaaja terminä on hieman harhaanjohtava.

Ammattimaisesti hääkuvausta tekevän valokuvaajan kriteerit ovat mielestäni selkeät www-sivut portfolioineen, some-kanavat, y-tunnus sekä aktiivinen kommunikointi asiakkaan kanssa. Lisäksi tärkeä, asiakkaalle näkymätön kriteeri on mielestäni ajan tasalla oleva valokuvauskalusto varakameroineen ja objektiiveineen sekä ehdottomasti valokuva-arkiston varmuuskopiontikäytäntö.

Hyvä ammattihääkuvaajan kriteeri voisi olla myös se, että kuvaajalla on laaja kollegiaalinen verkosto, josta voi rekrytoida nopealla aikataululla sijaisen sairastumistapauksissa. Tämä tehtävä on ehdottomasti hääkuvaajan vastuulla eikä missään tapauksessa hääparin murhe.

 

  1. Mitkä ovat yleiset käytännöt kuvien jakamiseen juhlan jälkeen? Onko vieraiden mahdollista päästä katsomaan myös kuvia?

Yleiset käytännöt ovat, että hääkuvaaja toimittaa kuvat joko latauslinkin kautta tai muistitikulla(tai molemmilla). Jotkut valokuvaajat lataavat kuvat vielä erilliseen galleriaan, jota hääparit voivat jakaa häävierailleen.

Tapoja on monia, mutta yleinen käytäntö on, että kuvat jollakin tapaa ovat nähtävissä ja mahdollisesti myös ladattavissa häävieraille, sopimuksesta riippuen.

Hyvä ja kohtelias tapa hääparin osalta on merkata(tagata) hääkuvaaja, jos kuvia julkaistaan sosiaalisessa mediassa. Samaa ohje koskee myös vieraita, jotka jakavat hääkuvaajan valokuvia sosiaalisessa mediassa.

 

  1. Minua kiinnostaisi ryhmäpotretit. Eli jos haluaa ryhmäpotretteja eri kokoonpanoissa vieraiden kanssa juhlapaikalla, niin kuuluuko se myös dokumentaariseen hääkuvaukseen vai lasketaanko ne potretteihin. Myös se että onko se ”lisävaivaa” lähteä esim juhlapaikan viereiselle pellolle vielä juhlan aikana kuvaamaan lisää hääparin potretteja jos vaikka on kaunis iltavalo, vaikka ”oikeat” potretit onkin otettu miljöössä ennen kirkkoa?

Tässä on varmasti useita eri tapoja miten hääkuvaajat hoitavat asian. Itse ehdotan jo hääpalaverissa, että voisimme ottaa lisää potretteja juhlapaikalla, jos tulee otollinen tilanne. En muista kenenkään hääparin vastustaneen ideaa.

Uskoisin että potrettikuvat hääpaikalla kuuluvat dokumentaariseen kuvaukseen myös muilla valokuvaajilla.

 

haakuvaaja helsinki wedding photographer haakuvaus afgan wedding_-55

 

  1. Kannattaako kuvaajalle ehdottaa kuvauspaikkoja, vai miettiikö hän itse niitä valmiiksi kuinka paljon parin tyylin perusteella? Kuinka paljon aikaa kannattaa varata potrettikuviin? Mitä jos pelottaa, että kaikki kuvat epäonnistuu?

Kuvaajan kanssa kannattaa ehdottomasti keskustella potrettipaikoista jos hääparilla on mielessä hyviä ehdotuksia. Jos ehdotuksia ei ole, on se valokuvaajan vastuulla miettiä valmiit potrettipaikat hääparin toiveita kunnioittaen. Tämä asia kannattaa tuoda esille hääpalaverissa.

Hääkuvien epäonnistuminen vaatii usean asian menemisen päin prinkkalaan. Hääpäivä on pitkä ja hyviä kuvaustilanteita tulee useita. Jos hääpari on nähnyt vaivaa hääkuvaajan valitsemisen aikana esim. tutustumalla kuvaajan taustoihin ja portfolioon, niin todennäköisyys pettymykselle on varsin pieni.

On ihan ymmärrettävää, että jotkut jännittävät hääkuviensa puolesta. Sen suhteen on syytä kuitenkin luottaa, että kokenut ja ammattimaisesti häitä kuvaava hääkuvaaja tekee kaikkensa, jotta saadaan taltioitua edustavat kuvat sekä hääparista että vieraista. Se on hääparin lisäksi myös hääkuvaajan etu!

 

haakuvaus-helsinki-omer-acar-villa-ivan-fallin-22

 

  1. Voiko kuvaajalle näyttää inspis-kuvia siitä, millaista tyyliä itse haluaisin hääkuviin? Vai onko tämä loukkaus taiteilijanvapautta kohtaan?

Hääkuvaajan kannalta ideaalitilanne on, että hänet on palkattu ikuistamaan hääpäivä kuvaajan portfolion perusteella. Toki, jos hääparilla on referenssikuvia johonkin tiettyyn asiaan niin ne kannattaa näyttää. Valokuvaajalta ei ole kohteliasta kuitenkaan odottaa suoraa kopioimista toisten töistä sillä se on ristiriidassa taiteilijan ammattietiikan kanssa.

Inpsiraatiokuvia katsellessa ja valittaessa kannattaa myös muistaa että usein tyylitellyt ja viimeistellyt inspiraatiokuvat eivät ole tavanomaisista häistä vaan ne voivat olla mainostarkoituksiin tehdyistä kuvauksista tai jostain erikoisesta lokaatiosta(jolloin kuvan toistaminen on hyvin hankalaa). Myös hääparin vähäinen kokemus kameran edessä ja esimerkiksi valokuvaajan kalusto voi rajoittaa inspiraatiokuvissa olevan fiiliksen saavuttamisen.

 

haakuvaaja_helsinki_omer_acar-53

 

  1. Riittääkö tunti potrettien ottoon? Ehtiikö siinä ottaa myös ryhmäkuvia?

Hääpotretteihin varattava aika riippuu paljon päivän aikataulusta. Jos on aikaa niin suosittelen varaamaan potrettikuvaukseen siirtymineen 1,5-2h. Jos potretit kuvataan juhlapaikan tai kirkon lähellä ja vain yhdessä lokaatiossa niin yksikin tunti voi riittää. Jos taas potretteja toivotaan useammasta lokaatiosta niin yksi tunti saattaa olla liian vähän. Ryhmäkuvat suosittelen ottamaan juhlapaikalla poislukien koko vierasporukan yhteiskuva, joka on yleensä kätevintä ottaa kirkolta poistuttaessa!

 

haakuvaaja_omer_acar_helsinki_wedding_photography-7